miércoles, 12 de febrero de 2020

Català, català, català.

Si estàs avorrit de ser català, ara tens un nou repte. Pots semblar català. Pots intentar-ho. Pelegrí Pelegrí Pelegrí. Català, català, català. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha posat el dit a la nafra i ha parlat francament. 'Si no sembla català'. No semblar català. Els meus amics no semblen catalans, jo mateix no semblo català. No ho dic en broma. Suposo que per a l'alcaldessa i per a tanta i tanta gent, un extremeny pel carrer no sembla català, o un sicilià. Sembla un català sicilià? S'assembla? I a un basc? Els catalans ens assemblem als bascos? L'alcaldessa de Vic ho ha dit i ha expressat allò que ja sospitàvem. Els catalans han de semblar catalans. Els catalans semblen catalans. Els reconeixeràs pel seu aspecte, per la seva fesomia, pel color de la seva pell, pels rinxols del seu cabell, pel seu nas, pel seus ulls, per la seva millor adaptació al medi, per les seves brànquies, pels seus alerons, per les pegatines de focs als seus cotxes, per que llegeixen amb fruïció a JV Foix, perquè saben detectar als que no són catalans, per que saben la diferència entre perquè i per que, perque parlen en català. Parlen en català, que és la llengua que ens agermana, no és ja la bandera del Barça, les llengües ens han d'unir, d'agermanar als que semblem catalans i als que no.
Jo, com Messi per exemple, semblo català. No parlo molt català i potser escric millor i tot el català que el parlo. I mira que l'escric malament. L'alcaldessa de Vic suposo que em sabria detectar. Miro amb desconfiança, soc de pell blanqueta, mai parlo en català. Soc com Messi. Iñaki Williams no és basc. Va nèixer a Bilbao, però no és basc. Això es veu.
Qué tenim? Tenim un país on comencem a preguntar-nos on és l'extrema dreta més nostrada. No és solament muntant actes amb el FnC, també és a uns altres llocs. També a qui pensa que només és català qui ho sembla. Qui te els trets característics d'un bon jan català o una bona dona, la ben plantada arquetípica que després va ser un altre arquetip per uns altres classistes de merda.
Classistes. Gent que no pot ajuntar-se amb una altra gent perquè no semblen el que haurien de semblar ni són com ens agradaria que fos tothom. Gent que pensa que hi ha catalans... i ha catalans. Catalans, catalans, catalans. Gent que assimila tot, absolutament tot, lo espanyol, lo nyordo, amb el feixisme. Escoltar avui a la Ponsatí parlar d'Espanya (España), com el país que va inspirar Hitler, com un país amb pulsions genocides. Aquesta idea, aquest xup xup. Aquesta merda de pensament. Aquest eixamplar la base perquè ja hi ha una base de catalans catalans catalans que naturalment pensen que hi ha per naturalesa una gent que estima la terra i una altra gent que, encara que no pensi naturalment que això és, ho podria pensar per uns altres motius. Pots ser català si és que penses com hauria de pensar un català que veritablement ho fos.
Que ho pensés.
Que ho semblés.
Com Messi a Vic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario